Decorarea ouălor cu mărgele în localitatea Maiorești, comuna Rușii-Munți, județ Mureș, de către d-na Maria Kulcsar
În data de 13 aprilie 2021, într-un cadru foarte frumos amenjat, d-na Maria Kulcsar din Maiorești, comuna Rușii-Munți, județ Mureș, ne-a prezentat o tehnică aparte de împodobit ouă cu mărgele.
Având cunoștințe despre tehnica decorării ouălor de lemn cu mărgele, un obicei traditional specific din Bucovina, dna. Maria Kulcsar a venit cu o tehnică originală (creație proprie) de a “îmbrăca” oul de lemn într-o cusătură cu mărgele colorate. Este o tehnică foarte interesantă, inedită dar totodată migăloasă.
Decorarea ouălor cu mărgele în Bucovina presupune aplicarea mărgelelor pe ceară topită întinsă pe oul de lemn și realizarea simbolurilor geometrice, vegetale, religioase dar și a motivelor tradiționale.

Tot în Bucovina se practică obiceiul încondeierii ouălor de Paște, care este o adevărată artă. Tehnica prezentată de dna Maria Kulcsar presupune folosirea oului de lemn, de diferite mărimi, mărgele mici și colorate și bineînțeles acul și ața. Totul se face cu mâna.
Cusutul cu mărgele este cunoscut mai ales că, mai demult, în satul Maiorești, femeile lucrau cu mărgele, de aici vine și pasiunea creatorei de a lucra cu mărgele, realizând diferite coliere, brățări, etc.
De 20 de ani practică această tehnică și se mândrește cu creațiile sale. Această tehnică necesită niște calcule, niște reguli pentru adaptarea cusăturii cu mărgele la forma și mărimea oului, cusătura trebuie să fie bine făcută, rezistentă, astfel încât să nu se desprindă. În rest, totul ține de creativitate. Combină minim două culori și creează diferite modele pe ou, modele inspirate din natură sau religioase, etc…La final, cusătura cu mărgele trebuie să fie strânsă perfect pe forma oului. Acestea trebuie să fie rezistente și aspectuoase. Nu este o tehnică ușoară, ci una migăloasă, care necesită concentrare, seriozitate, răbdare și bună dispoziție pentru a crea ceva frumos. Drumul e lung până la rezultatul final (câteva zile), deoarece se pot ivi mici greșeli care trebuie remediate, lucrul cu mărgelele necesită timp, dar satisfacția este pe măsură. Pentru ea, este și un moment de relaxare, uită de toate grijile, tristețile și se încarcă cu energie pozitivă.
Dna Maria Kulcsar este dornică să învețe pe oricine dorește această tehnică. A participat la ateliere de lucru, în care participanții au învățat să-și creeze obiecte din mărgele.

0 comentarii