Canto muzică populară

Secția Română

  • Oprea Dorina
  • Ioan Dordoi

Secția Maghiară

Matei Maria Erzsebet

Durata studiilor 3 ani.

Dorina Oprea

Pentru că se apropie admiterile la Scoala Populara de Arte Mures ( vom reveni în timp util cu detalii) considerăm de folos să vă facem cunoștință cu profesorii care își desfășoară activitatea didactică în această instituție.

Continuăm seria prezentărilor cu stimabila doamnă profesoară Dorina Oprea, absolventă a Liceului de Muzică „Dinu Lipatti” din București la specialitățile oboi și canto popular și a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultatea de pedagogie muzicală.

A îndrumat de-a lungul timpului numeroase generații de tineri iubitori ai cântecului vocal tradițional mureșean. Mulți dintre elevii care i-au trecut pragul clasei sunt astăzi nume de referință a folclorului românesc. În cadrul Școlii Populare de Arte Mureș își desfășoară activitatea didactică încă din anul 1999 iar în Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul” / Ansamblul Mureșul este solist vocal de peste 30 de ani, participând în numeroase spectacole, evenimente și turnee care au purtat-o prin multe țări străine precum: Franța, Germania, Irlanda, Anglia, Polonia, Olanda, Belgia, Danemarca, Ucraina, Moldova, Egipt și lista ar putea continua. A obținut nenumărate distincții și premii iar activitatea sa de promovare, conservare și valorificare a folclorului românesc s-a manifestat și prin realizarea unor emisiuni folclorice în perioada 2002-2009 în cadrul posturilor de televiziune Antena1 Târgu Mureș și Prima Tv Târgu Mureș. A colaborat și cu Orchestra Populară Profesionistă „Țarina” din Alba Iulia timp de 8 ani și a răspuns întotdeuna cu sufletul deschis oricăror invitații la evenimente care au avut în prim plan folclorul. Reprezentantă de seamă a cântecului tradițional de pe Valea Mureșului Superior, doamna Dorina Oprea este un exemplu de generozitate, dedicare, ambiție și perseverență dovedite cu fiecare prilej artistic și activitate culturală în care s-a implicat. 🎤🎀

Matei Maria Erzsebet

Pentru că se apropie admiterile la Scoala Populara de Arte Mures ( vom reveni în timp util cu detalii) considerăm de folos să vă facem cunoștință cu profesorii care își desfășoară activitatea didactică în această instituție.

Continuăm seria prezentărilor cu doamna profesoară de canto muzică populară maghiară Matei Mária-Erzsébet, absolventă a Universității de Arte din Târgu Mureș, Facultatea în limba maghiară, specialitatea pedagogie muzicală. Doamna Matei Mária a studiat 5 ani de bel canto la clasa doamnei Maria Papp chiar în cadrul Școlii Populare de Arte Mureș unde ea însăși își desfășoară astăzi activitatea didactică, și pian în cadrul Liceului Vocațional de Artă la clasa doamnei profesoare Seprődi Ilona. A fost artist liric timp de 30 de ani în Corul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, participând la numeroase concerte și în calitate de solist vocal. A colaborat o perioadă de 16 ani cu corul „Musica Humana” dirijat de maestrul Szalmant Lorant, abordând un repertoriu specific muzicii medievale, fiind de altfel chiar fondatoarea acestui cor. În instituția noastră se află din anul 2015 când a contribuit la înființarea specialității canto muzică populară maghiară. De atunci a participat cu elevii pregătiți de dânsa la foarte multe concursuri naționale și internaționale finalizate cu premii importante, spectacole, evenimente, audiții și alte tipuri de manifestări culturale care i-au adus apeciere și respect din partea publicului prezent. Odată cu înființarea specialității canto muzică populară maghiară, a început să coordoneze și un grup, alcătuit din elevii săi, de muzică vocală și instrumentală medievală, cu un repertoriu cules din perioada secolelor XV – XIX, în colaborare cu domnul Lörinczi György (fost profesor de chitară în cadrul școlii) în calitate de acompaniator. Doamna Matei Mária are o relație strânsă și deosebită atât cu elevii pregătiți de dânsa cât și cu părinții acestora, organizând frecvent întâlniri ce au ca scop promovarea, conservarea și transmiterea mai departe a folclorului, tradiției și culturii maghiare.🎼🇭🇺